Gelingadvies
Stalbouw

Geitenstop in Utrecht


Geschreven door: Geling Advies op 2018-07-12 08:23:54

De provincie Utrecht verbiedt vanaf woensdag 11 juli de vestiging en/of uitbreiding van geitenhouderijen van meer dan 10 geiten. Ook het omzetten van bestaande agrarische bedrijven naar geitenhouderijen met meer dan tien geiten, is niet meer mogelijk. Deze bedrijven krijgen hiervoor geen omgevingsvergunning.

Provinciale staten van Utrecht kozen voor deze maatregel vanwege de aanhoudende onduidelijkheid over de oorzaak van mogelijke gezondheidsrisico's van geitenhouderijen voor omwonenden. Ook GGD regio Utrecht adviseerde een geitenstop.

Zolang er onduidelijkheid bestaat over de precieze oorzaken, vindt de provincie het nodig dat het aantal gehouden geiten in de provincie niet verder toeneemt. Daarom laat de provincie nu uit voorzorg geen vestiging, uitbreiding, of omzetting naar geitenhouderijen met meer dan 10 geiten toe. De regeling geldt in ieder geval totdat er hier meer duidelijkheid over bestaat.

Het verbod wordt opgenomen in de nog te wijzigen Provinciale Ruimtelijke Verordening.

[Verklaring voorbereiding provinciale ruimtelijke verordening inzake vestiging, uitbreiding of omschakeling geitenhouderijen]

Utrecht volgt daarin de provincies Noord-Brabant en Gelderland waar al eerder besloten is dat er geen geit meer bij mag in hun provincie.

  • Deel op Twitter
  • Deel op Facebook
  • Deel op LinkedIn