Gelingadvies
Stalbouw

Tegemoetkoming kosten PAS-meldingen en legalisatieprogramma PAS-meldingen


Geschreven door: Geling Advies op 2021-12-01 08:10:50

 

Vanaf 15 november tot en met volgend jaar is het voor PAS-melders mogelijk een tegemoetkoming aan te vragen. PAS-melders krijgen deze tegemoetkoming voor de gemaakte kosten voor het aanleveren van gegevens. Daarnaast is onlangs het ontwerp legalisatieprogramma PAS-meldingen verschenen welke meer duidelijkheid schept over het legaliseringstraject.

 

Aanvraag tegemoetkoming kosten

Ondernemers die eerder een PAS-melding hebben gedaan en voor het legaliseren van deze melding stukken naar de overheid hebben gestuurd, kunnen een tegemoetkoming ontvangen van € 1.600. Deze tegemoetkoming kan aangevraagd worden tot 30 november 2022 via https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-kosten-pas-meldingen.

Aan de aanvraag voor de tegemoetkoming zijn enkele voorwaarden verbonden. Ter controle moeten het AERIUS-nummer van de toenmalige PAS-melding en het formuliernummer van de huidige RVO aanvraag voor het legaliseringstraject worden aangeleverd. Daarnaast moet een
de-minimisverklaring worden ingevuld. Omdat de tegemoetkoming wordt gezien als overheidssteun, moet via deze de-minimisverklaring worden verklaard dat je als bedrijf de maximale overheidssteun niet overschrijdt. Voor agrarische bedrijven is de maximale steun € 20.000 in drie belastingjaren.

 

Legalisatieprogramma PAS-meldingen

Op 5 november is het ontwerp voor het legalisatieprogramma voor PAS-meldingen bekendgemaakt. Dit programma ligt vanaf 10 november voor zes weken ter inzage.

In het legalisatieprogramma komt naar voren dat de aanmeldtermijn voor legalisatie van je PAS-melding is verlengd tot 1 december 2022. Mocht u zich nog niet hebben aangemeld, is het belangrijk om dat nu alsnog te doen.

Het legalisatieprogramma maakt daarnaast duidelijker hoe het traject eruit gaat zien voor het omzetten van de PAS-meldingen naar vergunningen. Het legalisatieprogramma bestaat uit twee delen. Deel 1 is gericht op de legalisatie van de PAS-meldingen. Deel 2 is de uitbreiding van het programma met de meldingsvrije activiteiten. Deel 1 zal in het voorjaar van 2022 starten en zal drie jaar duren. Zodra stikstofruimte beschikbaar is voor legalisatie van een PAS-melding wordt de PAS-melder geïnformeerd door de overheid en kan een vergunning worden aangevraagd. Wanneer de vergunning kan worden aangevraagd zal verschillen per PAS-melder en is afhankelijk van de snelheid dat de benodigde stikstofruimte beschikbaar is. Uiterlijk moet binnen 3 jaar alle stikstofruimte voor de PAS-melders beschikbaar zijn, wat betekent dat sommige PAS-melders dus mogelijk pas in 2025 een vergunning zullen hebben. Mocht er sprake zijn van intern salderen is een vergunning niet noodzakelijk. Hier zal u dan ook over worden geïnformeerd.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de tegemoetkoming, of wilt u zich nog aanmelden voor het legaliseringstraject, dan helpen onze adviseurs u graag. Neem gerust contact met ons op via onderstaande contactgegevens.

  • Deel op Twitter
  • Deel op Facebook
  • Deel op LinkedIn