EERSTE BOUWPROJECTEN MET KWALITEITSBORGER
Dit artikel is geplaatst op 26-07-2024
Sinds de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging per 1 januari 2024, dient bij sommige bouwprojecten een onafhankelijke kwaliteitsborger ingeschakeld te worden. Langzaamaan komen de eerste projecten ter uitvoering waar een kwaliteitsborger bij vereist is, hierna wordt u bondig geïnformeerd over de regels omtrent kwaliteitsborging en hoe de samenwerking in zijn werk gaat.
De kwaliteitsborger is in het leven geroepen met als doel erop toe te zien dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet. Op dit moment zijn er enkele tientallen mogelijke kwaliteitsborgers te vinden die beschikbaar zijn om te ondersteunen bij bouwprojecten waarvan de bouwwerken vallen onder gevolgklasse 1. Momenteel hoeven alleen bouwprojecten in gevolgklasse 1 beoordeeld te worden door een kwaliteitsborger, in de toekomst zou dit kunnen worden uitgebreid.
Er zijn 3 gevolgklassen in het leven geroepen bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De gevolgklassen zijn bepaald aan de hand van de mogelijke gevolgen voor gebruikers. Hoe groter de gevolgen zijn als er iets misgaat, des te hoger de gevolgklasse. Gevolgklasse 1, de klasse waar de kwaliteitsborger aan te pas dient te komen, omvat projecten waarbij er slechts beperkte persoonlijke gevolgen kunnen plaatsvinden. Voorbeelden van bouwwerken uit gevolgklasse 1 zijn; woningen en eenvoudige bedrijfsgebouwen.
De kwaliteitsborger zal in praktijk vaak aangedragen worden door de aannemer die de bouw voor u gaat uitvoeren, wanneer u de bouw zelf uitvoert dan kunt u deze zelf benaderen of uw adviseur vragen om dit voor u te doen. De kwaliteitsborger zal op basis van de verwachtte bouwkosten een offerte aanleveren. Wanneer de kwaliteitsborger is aangesteld zal deze zijn/haar taken uitvoeren en is onze betrokkenheid als adviesbureau beperkt. Het is belangrijk dat de kwaliteitsborger onafhankelijk is en geen banden heeft en geen betrokkenheid heeft bij ontwerp, advisering, productie, levering, installatie, bouw of inkoop van het bouwproject waarop de kwaliteitsborger betrekking heeft.
De taken van de kwaliteitsborger bestaan uit onder andere; het opstellen van de risicobeoordeling en borgingsplan, de controle hierop en uiteindelijk de verklaring van de kwaliteitsborger. De verklaring van de kwaliteitsborger houdt in dat, wanneer het bouwwerk gebouwd is volgens de voorschriften hierna een opgave met welk instrument gewerkt is en dat de kwaliteitsborger deze mag gebruiken, een verklaring dat de werkzaamheden van de kwaliteitsborger zijn uitgevoerd zoals vastgesteld staat in het instrument gestelde eisen en een verklaring dat de kwaliteitsborger vindt dat het bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische voorschriften. Hierna volgt de gereedmelding en mag het bouwwerk in gebruik worden genomen.
Wanneer u meer informatie wilt over de kwaliteitsborger en het proces hieromheen dan staan de adviseurs van Geling Advies voor u klaar.