GECOMBINEERDE OPGAVE EN GLB AANVRAAG KOMEN ERAAN
Dit artikel is geplaatst op 13-02-2025
De Gecombineerde Opgave en Gemeenschappelijk Landbouw Beleid aanvraag 2025 komen eraan. Dit vraagt voorbereiding en overwegingen in het bouwplan voor 2025. In deze nieuwsbrief de definitieve wijzigingen in de voorwaarden.
Stikstofnormen NV-gebieden fors verlaagd
In NV-gebieden zijn de stikstofnormen voor gewassen, vanaf dit jaar, 20% lager dan de standaard stikstofnormen. Dit betekent dat u op bedrijfsniveau moet rekenen met een fors lagere stikstoftotaalnorm. Hierdoor heeft u minder ruimte voor kunstmest.
Nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden)
Vanaf 2023 zijn, door heel Nederland, diverse gebieden aangewezen als ‘NV-gebied’. In ‘Mijn percelen’ van RVO kunt u nagaan of (een deel van) uw percelen in een NV-gebied liggen.
Korting stikstofnorm
Voor percelen in NV-gebieden gold in 2024 een korting van 5% op de stikstofnorm voor gewassen. Vanaf 2025 is deze korting van de stikstofnormen verhoogd naar 20%.
Ook in bepaalde grondwaterbeschermingsgebieden
In grondwaterbeschermingsgebieden op zand- en lössgrond in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Utrecht was de korting al 10% in 2024. Dit zijn ook NV-gebieden. Ook in deze gebieden geldt nu een korting van 20% op de stikstofnorm.
Tabel op site RVO
De nieuwe stikstofnormen per gewas voor NV-gebieden kunt u vinden op de site van RVO: Tabel 2G ‘Stikstof landbouwgrond in NV-gebied’ (https://www.rvo.nl/onderwerpen/mest/tabellen).
Wijzigingen conditionaliteiten nu definitief
Wilt u GLB-subsidies ontvangen, zoals de basis- en ecopremie? Dan moet u aan bepaalde voorwaarden (conditionaliteiten) voldoen.
De minister heeft, na afstemming met ‘Brussel’, nog enkele extra aanpassingen doorgevoerd.
Definitieve wijzigingen vanaf 2025
Hieronder staat een korte opsomming van de wijzigingen.
- Veengrond:
- Omzettingsverbod blijvend grasland.
- Maximale ploegdiepte op bouwland: 40 cm.
- Op alle veengronden voldoen aan het peilbesluit
- Bodembedekking:
- 80% van het bouwland op kleigrond moet tenminste 8 weken in de periode augustus t/m november bedekt zijn. Er geldt een uitzondering voor percelen met continuteelt op zware kleigrond in het Oldambt en de Hoeksche Waard.
- De verplichting van 4% niet-productief areaal(NPA) is vervallen.
- Blijvend grasland in Natura 2000-gebieden:
- Ploegen voor herinzaai is toegestaan, mits er sprake is van ‘beschadigd grasland’ en dit is geregeld in het provinciale natuurbeheerplan.
- Bufferstroken en gewasbeschermingsmiddelen:
- Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op bufferstroken is, onder voorwaarden, toegestaan bij de bestrijding van Knolcyprus, Wilde haver en invasieve soorten.
- Sociale conditionaliteiten:
- Voldoet u niet aan de regelgeving van o.a. ‘arbeidsovereenkomsten’ en ‘veilige werkomgeving’? Dan kan dit, naast een sanctie, ook leiden tot een korting op GLB-subsidies.
Derogatie uiterlijk 28 februari aanvragen
Wil u dit jaar derogatie toepassen? Dan moet u uiterlijk 28 februari uw derogatievergunning aanvragen bij RVO. Derogatie is nodig voor de subsidie ‘Behoud grasland’.
Derogatienormen verder verlaagd
De derogatienormen (stikstofnormen) voor dierlijke mest zijn verder verlaagd:
- 190 kg stikstof per hectare in NV-gebieden.
- 200 kg stikstof per hectare in alle overige gebieden.
Aanvragen derogatievergunning en andere zaken
Naast het aanvragen van derogatie moet u uiterlijk 28 februari ook:
- Geldige grondmonsters voor derogatie hebben, waarbij de monsternamedatum ligt in de periode van 1 februari 2021 t/m 28 februari 2025.
- Uw bemestingsplan gereed hebben.
Aanvraag subsidie ‘Behoud grasland’
Wilt u later dit jaar de subsidie ‘Behoud grasland’ aanvragen? Dan is het hebben van derogatie nagenoeg altijd een vereiste.
Bemestingsplan ook voor bedrijven zonder derogatie
Voor derogatiebedrijven is het al langer verplicht om een bemestingsplan op te stellen. Vanaf 2023 geldt dit ook voor niet-derogatiebedrijven, dus ook voor u als tuinder of akkerbouwer. Heeft u geen derogatie? Dan moet u uiterlijk 14 maart uw bemestingsplan opstellen en in uw administratie bewaren. De voorwaarden voor een bemestingsplan staan op de site van RVO: ‘https://www.rvo.nl/onderwerpen/mest/landbouwbedrijf/administratie’ en vervolgens het document: ‘Toelichting bemestingsplan voor alle landbouwers’.
De adviseurs van Geling Advies staan voor u klaar om u bij te staan bij het invullen van de Gecombineerde Opgave en Gemeenschappelijk Landbouw Beleid.