GEURBELEID: GEMEENTEN AAN ZET
Dit artikel is geplaatst op 28-02-2025
Gemeenten moeten in hun omgevingsplan rekening houden met de geur door activiteiten op geurgevoelige gebouwen. Binnen de bruidsschat van het omgevingsplan zijn de regels voor geur opgenomen. Gemeenten hebben tot eind 2031 de tijd om de regels op te nemen in het omgevingsplan.
Gemeenten gaan de komende tijd aan de slag om lokaal geurbeleid op te nemen in hun omgevingsplan. Enkele gemeenten hebben dit al gedaan. Ten tijde van het opstellen van een nieuw geurbeleid kijkt men tot nog toe bijna automatisch te kritisch naar de huidige maximaal toelaatbare geurnorm en wil men over het algemeen deze norm naar beneden bij stellen. Agrarische bedrijven welke dieren met een geurfactor houden mogen met een lagere geurnorm minder geur op omliggende geurgevoelige locaties (lees burgerwoningen) uitstoten.
In de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zijn in de huidige situatie tal van overbelaste gebieden. Dat wil zeggen dat de huidige vergunde bedrijfsvoeringen een hogere geurbelasting veroorzaken dan de huidige maximale normen. Diverse oorzaken liggen hieraan ten grondslag, zoals het bijstellen van het geurverwijderingsrendement bij luchtwassers, meer geurgevoelige objecten in het agrarisch buitengebied, uitbreiding van de bebouwde kom en het wijzigen van geurverordeningen door gemeenten met bijbehorende veelal lagere normen.
In overbelaste situaties is het voor ondernemers onmogelijk om uit te breiden in geuremissie. Alleen met beproefde verre gaande technieken kan er nog wat. Het omlaag brengen van maximale geurnormen door gemeenten heeft voor ondernemers in overbelaste situaties in eerste aanleg niet veel impact. Aanpassingen van bedrijven met strengere eisen dan 50% reductie betekent echter een extra opgave en dus een belemmering. Het geurbeleid voorziet niet voldoende in ruimte voor innovatieve duurzame ontwikkelingen. Beperkingen zijn er ook bij een eerder niet overbelaste situatie, welke door lagere norm overbelast wordt. Wat de gemeente met het invoeren van lage geurnormen ook veroorzaakt is een belemmering op nieuwe geurgevoelige objecten, huizen dus. Men moet bij nieuwbouw namelijk toetsen aan de geurnormen. De gevolgen van strenger geurbeleid door gemeenten is in eerste aanleg dan ook een beperking voor woningbouw in het buitengebied.
Het is van belang dat gemeenten in agrarische gebieden zich hier bewust van zijn om hiermee de enkele resterende agrarische bedrijven alsmede woningbouw in het buitengebied en aan de randen van de bebouwde kom, niet op slot te zetten.
Voor het beoordelen van gemeentelijke omgevingsplannen met betrekking tot de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden van uw bedrijf of woning staan de adviseurs van Geling Advies voor u klaar.