VAN SCHAPENHOUDERIJ NAAR BURGERWONING
Anke en Giel hebben aan de Startsedijk 5 te Mook ((Limb.) een schapenhouderij. Zij hebben altijd de wens gehad om hun schapenhouderij uit te breiden, maar zo makkelijk bleek dat niet te zijn.
De schapenhouderij is in 1990 door de vader van Giel opgericht en is in 2017 door Giel overgenomen. Giel wilde de schapenhouderij graag met zijn vrouw Anke voortzetten en in de toekomst uitbreiden. Voor hun uitbreidingsplannen hadden Anke en Giel ons ingeschakeld.
Gezien de onzekere ontwikkelingen in de agrarische sector, de korte afstand tot Natura 2000-gebied ‘Sint Jansberg’ (stikstof) en de verstedelijking van dit gebied nabij de kern van Mook, met onder meer de ontwikkeling aan de Cuijksesteeg en de komst van een volkstuinen-complex, zou uitbreiding van hun schapenhouderij op de locatie aan de Startsedijk een lastige kwestie worden.
Het beeld van Anke en Giel om dan misschien afstand te moeten doen van de schapenhouderij kwam steeds dichterbij en werd realiteit. In een overleg bij de gemeente Mook en Middelaar werd al snel duidelijk dat het uitbreiden van het agrarische bedrijf niet meer tot de mogelijkheden behoorde. Zoekend naar andere mogelijkheden is besproken om in het kader van ruimte-voor-ruimte in ruil voor het beëindigen van het agrarische bedrijf aan de Startsedijk 5 en het slopen van de agrarische bebouwing op het perceel, ter plaatse een burgerwoning te realiseren. Anke en Giel waren heel blij dat de gemeente in principe medewerking wilde verlenen aan dit initiatief.
Anke en Giel hebben hierop de directe omgeving geïnformeerd over hun plannen en door ons zijn de noodzakelijke stukken opgesteld voor het omschakelen van de agrarische bestemming naar een woonbestemming. Na toetsing van de stukken en overleg en afstemming met de gemeente en omgeving is de definitieve aanvraag omgevingsvergunning ingediend (Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa) onder de Omgevingswet). Deze is februari 2025 onherroepelijk geworden. In een tijdsbestek van 1,5 jaar, na in oktober 2023 het eerste gesprek met de gemeente te hebben gehad tot het onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning in februari 2025, is het ruimtelijk traject voor het omzetten van de functie van het perceel, afgerond.
Anke en Giel kunnen nu verder met de vervolgwerkzaamheden, zoals het indienen van de sloopmelding en het laten uitwerken van de bouwtekeningen door een architect/aannemer, waarna zij vervolgens de omgevingsvergunning bouwen kunnen aanvragen. Ze hopen over een jaar te kunnen starten met de bouw van de woning.
Anke en Giel zijn heel tevreden over hoe ze tijdens het traject door ons op de hoogte zijn gehouden over het proces en met de ondersteuning om hun plan gerealiseerd te krijgen.
‘Vanaf het eerste contact dat wij met Geling Advies hebben gehad zijn wij zeer positief, vooral doordat de adviseurs binnen Geling Advies allemaal een eigen expertise hebben en hier ook erg kundig in zijn. Ook wanneer een andere adviseur met ons naar een overleg bij de gemeente ging, was deze goed op de hoogte van het plan en goed voorbereid. De begeleiding naar ons toe tijdens dit gehele traject was dan ook erg prettig. Geling advies heeft ons erg geholpen met bijvoorbeeld alle benodigde onderzoeken die door Geling Advies en/of externe bureaus uitgevoerd moesten worden om dit traject goed en vlot te laten verlopen. Ook het contact wat Geling Advies namens ons met de gemeente had, was voor ons erg prettig. Dit omdat Geling Advies iedere deadline in de gaten hield en zo nodig meteen contact opnam. Bij ons haalden dit zorgen en onrust weg om niets te vergeten.’
Wij wensen Anke en Giel veel succes met het vervolgtraject en staan nog altijd voor hen klaar als er vragen zijn of aanvullende stukken aangeleverd moeten worden op het gebied van ruimtelijke ordening, bouw of milieu. Ook wensen wij hen alvast veel woonplezier in de nieuwe woning.
Heeft u vragen over hoe wij Anke en Giel begeleid hebben tijdens dit traject en welke stappen daarbij doorlopen zijn? Neem gerust contact met ons op, dan vertellen wij u hier graag meer over.
